Ceaiul verde este considerat a fi una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă.
Este încărcat cu antioxidanți care au multe beneficii pentru sănătate, care pot include:
- îmbunătățirea funcției creierului
- pierderea de grăsime
- protejarea împotriva cancerului
- scăderea riscului de boli de inimă
Pot exista și mai multe beneficii potențiale pentru sănătate.
Iată 10 beneficii posibile pentru sănătate ale ceaiului verde.
Conține compuși bioactivi sănătoși
Ceaiul verde este mai mult decât o băutură hidratantă.
Planta de ceai verde conține o serie de compuși sănătoși care o transformă în băutura finală.
Ceaiul este bogat în polifenoli, care sunt compuși naturali care au beneficii pentru sănătate, precum reducerea inflamației și ajutarea la combaterea cancerului.
Ceaiul verde conține o catehină numită epigalocatechin-3-galat (EGCG). Catechinele sunt antioxidanți naturali care ajută la prevenirea deteriorării celulelor și oferă alte beneficii.
Aceste substanțe pot reduce formarea de radicali liberi în organism, protejând celulele și moleculele de daune. Acești radicali liberi joacă un rol în îmbătrânirea și multe tipuri de boli.
EGCG este unul dintre cei mai puternici compuși din ceaiul verde. Cercetările și-au testat capacitatea de a ajuta la tratarea diferitelor boli. Se pare că este unul dintre principalii compuși care conferă ceaiului verde proprietățile sale medicinale.
Ceaiul verde are, de asemenea, cantități mici de minerale care vă pot ajuta sănătatea.
Încercați să alegeți o marcă de ceai verde de calitate superioară, deoarece unele dintre mărcile de calitate inferioară pot conține cantități excesive de fluor.
Acestea fiind spuse, chiar dacă alegeți un brand de calitate inferioară, beneficiile depășesc în continuare orice risc.
Poate îmbunătăți funcția creierului
Ceaiul verde face mai mult decât să vă țină în alertă, de asemenea, poate ajuta la creșterea funcției creierului.
Ingredientul activ cheie este cofeina, care este un stimulent cunoscut.
Nu conține la fel de mult ca cafea, dar suficient pentru a produce un răspuns fără a provoca efectele nervoase asociate cu administrarea unei cantități prea mari de cofeină.
Cofeina afectează creierul blocând un neurotransmițător inhibitor numit adenozină. În acest fel, crește declanșarea neuronilor și concentrația neurotransmițătorilor precum dopamina și norepinefrina.
Cercetările au arătat în mod constant că cofeina poate îmbunătăți diferite aspecte ale funcției creierului, inclusiv starea de spirit, vigilența, timpul de reacție și memoria.
Cu toate acestea, cofeina nu este singurul compus care stimulează creierul din ceaiul verde. De asemenea, conține aminoacid L-teanină, care poate traversa bariera hematoencefalică.
L-teanina crește activitatea neurotransmițătorului inhibitor GABA, care are efecte anti-anxietate. De asemenea, crește dopamina și producția de unde alfa în creier.
Studiile arată că cofeina și L-teanina pot avea efecte sinergice. Aceasta înseamnă că combinația celor două poate avea efecte deosebit de puternice în îmbunătățirea funcției creierului.
Datorită L-teaninei și a dozei mici de cofeină, ceaiul verde vă poate oferi un tip mult mai blând și diferit de cafea.
Mulți oameni declară că au o energie mai stabilă și că sunt mult mai productivi atunci când beau ceai verde, în comparație cu cafeaua.
Ajuta la arderea grăsimilor
Dacă vă uitați la lista de ingrediente pentru orice supliment de ardere a grăsimilor, este probabil ca ceaiul verde să fie acolo.
Acest lucru se datorează faptului că, potrivit cercetărilor, ceaiul verde poate crește arderea grăsimilor și crește rata metabolică.
Într-un studiu care a implicat 10 bărbați sănătoși, administrarea extractului de ceai verde a crescut numărul de calorii arse cu 4%. Într-un alt grup care implică 12 bărbați sănătoși, extractul de ceai verde a crescut oxidarea grăsimilor cu 17%, comparativ cu cei care au luat un placebo.
Cu toate acestea, unele studii privind ceaiul verde nu arată nicio creștere a metabolismului, astfel încât efectele pot depinde de individ și de modul în care a fost realizat studiul.
Cofeina poate îmbunătăți, de asemenea, performanța fizică prin mobilizarea acizilor grași din țesutul adipos și punerea lor la dispoziție pentru utilizare ca energie.
Două studii de revizuire separate au raportat că cofeina poate crește performanța fizică cu aproximativ 11-12%.
Antioxidanții pot reduce riscul unor cancere
Cancerul este cauzat de creșterea necontrolată a celulelor. Este una dintre principalele cauze de deces din lume.
Cercetările au arătat că daunele oxidative pot duce la inflamații cronice, care pot duce la boli cronice, inclusiv cancere. Antioxidanții pot ajuta la protejarea împotriva daunelor oxidative.
Ceaiul verde este o sursă excelentă de antioxidanți puternici.
Cercetările au legat compușii de ceai verde cu un risc redus de cancer, inclusiv următoarele studii:
- Cancer mamar. O analiză cuprinzătoare a studiilor observaționale a constatat că femeile care au băut cel mai mult ceai verde aveau un risc cu aproximativ 20-30% mai mic de a dezvolta cancer de sân, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei.
- Cancer de prostată. Un studiu a observat că bărbații care beau ceai verde aveau un risc mai mic de cancer de prostată avansat.
- Cancer colorectal. O analiză a 29 de studii a arătat că cei care consumă ceai verde aveau cu 42% mai puține șanse de a dezvolta cancer colorectal.
Multe studii observaționale indică faptul că consumatorii de ceai verde au mai puține șanse de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, dar sunt necesare mai multe cercetări de înaltă calitate pentru a confirma aceste efecte.
Pentru a obține cele mai multe beneficii pentru sănătate, evitați să adăugați lapte în ceai. Unele studii sugerează că poate reduce valoarea antioxidantă în unele ceaiuri.
Poate proteja creierul de îmbătrânire
Ceaiul verde nu numai că poate îmbunătăți funcția creierului pe termen scurt, dar vă poate proteja creierul pe măsură ce îmbătrâniți.
Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă frecventă și cea mai frecventă cauză de demență la adulții în vârstă.
Boala Parkinson este o altă boală neurodegenerativă obișnuită și implică moartea neuronilor producători de dopamină din creier.
Mai multe studii arată că compușii catechinici din ceaiul verde pot avea diverse efecte protectoare asupra neuronilor din eprubete și modele animale, scăzând posibil riscul de demență.
Poate reduce respirația urât mirositoare
Catechinele din ceaiul verde au, de asemenea, beneficii pentru sănătatea bucală.
Studiile efectuate pe eprubete sugerează că catechinele pot suprima creșterea bacteriilor, reducând potențial riscul de infecții.
Streptococcus mutans este o bacterie comună în gură. Provoacă formarea plăcii și este un factor care contribuie la apariția cariilor și a cariilor dentare.
Studiile indică faptul că catechinele din ceaiul verde pot inhiba creșterea bacteriilor orale în laborator, dar nici o dovadă nu arată că consumul de ceai verde are efecte similare.
Cu toate acestea, există unele dovezi că ceaiul verde poate reduce respirația urât mirositoare.
Poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2
Ratele diabetului de tip 2 cresc în ultimele decenii. Condiția afectează acum aproximativ 1 din 10 americani.
Diabetul de tip 2 implică un nivel ridicat de zahăr din sânge, care poate fi cauzat de rezistența la insulină sau incapacitatea de a produce insulină.
Studiile arată că ceaiul verde poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce nivelul zahărului din sânge.
Un studiu efectuat pe indivizi japonezi a constatat că cei care au băut cel mai mult ceai verde aveau un risc cu 42% mai mic de diabet de tip 2.
Potrivit unei analize a 7 studii cu un total de 286.701 de persoane, consumatorii de ceai au avut un risc cu 18% mai mic de diabet.
Poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare
Bolile cardiovasculare, inclusiv bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, sunt principalele cauze de deces la nivel mondial.
Studiile arată că ceaiul verde poate îmbunătăți unii dintre principalii factori de risc pentru aceste boli, inclusiv îmbunătățirea nivelului colesterolului total și a nivelului de colesterol LDL (rău).
Ceaiul verde crește, de asemenea, capacitatea antioxidantă a sângelui, care protejează particulele LDL de oxidare, care este o parte a căii către bolile de inimă.
Având în vedere efectele benefice asupra factorilor de risc, este posibil să nu fie surprinzător faptul că persoanele care consumă ceai verde au un risc cu până la 31% mai mic de a muri din cauza unei boli cardiovasculare.
Vă poate ajuta să slăbiți
Având în vedere că ceaiul verde poate crește rata metabolică pe termen scurt, este logic că te-ar putea ajuta să slăbești.
Mai multe studii arată că ceaiul verde poate ajuta la reducerea grăsimii corporale, în special în zona abdominală.
Unul dintre aceste studii a fost un studiu controlat randomizat de 12 săptămâni care a implicat 240 de persoane cu obezitate.
În acest studiu, cei din grupul de ceai verde au avut scăderi semnificative în procentul de grăsime corporală, greutatea corporală, circumferința taliei și grăsimea abdominală, în comparație cu cei din grupul de control.
Cu toate acestea, unele studii nu arată o creștere semnificativă statistic a pierderii în greutate cu ceaiul verde, așa că cercetătorii trebuie să efectueze studii suplimentare pentru a confirma acest efect.
Vă poate ajuta să trăiți mai mult
Având în vedere că unii compuși din ceaiul verde pot ajuta la protejarea împotriva cancerului și a bolilor de inimă, este logic că ar putea să vă ajute să trăiți mai mult.
Într-un studiu, cercetătorii au studiat 40.530 de adulți japonezi de peste 11 ani. Cei care au băut cel mai mult ceai verde - 5 sau mai multe căni pe zi - au fost semnificativ mai puțin probabil să moară în timpul perioadei de studiu.
- Moartea din toate cauzele: cu 23% mai mică la femei, cu 12% mai mică la bărbați
- Moarte din cauza bolilor de inimă: 31% mai mică la femei, 22% mai mică la bărbați
- Deces din accident vascular cerebral: 42% mai mic la femei, 35% mai mic la bărbați
Un alt studiu care a implicat 14.001 de japonezi în vârstă a constatat că cei care au băut cel mai mult ceai verde au fost cu 76% mai puține șanse de a muri în perioada de studiu de 6 ani.
Trimiteți un comentariu
Trimiteți un comentariu